België‎ > ‎reizigertreinstellen‎ > ‎

MS08

MS08

NMBS serie MS08 Desiro_techniek
Siemens Desiro ML
(Uit Wikipedia)

De reeks MS08 is een driedelig elektrisch treinstel van het Siemens-type Desiro Main Line (Desiro ML), een zogenaamde lichtgewichttrein met lagevloerdeel voor het regionaal personenvervoer en het lokaal personenvervoer voor de Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen (NMBS).

Inhoud 
1 Geschiedenis
2 Constructie en techniek
3 Treindiensten
4 Problemen
5 Inzet
6 Interieur
7 Foto's

Geschiedenis
Het treinstel werd door Siemens Mobility ontwikkeld uit de Desiro MainLine (serie 460) bestemd voor trans regio. Siemens Mobility gaat 105 treinstellen bouwen en Bombardier Transportation gaat 200 treinstellen bouwen. De raad van de bestuur van het Belgische nationale spoorwegbedrijf NMBS besliste om 305 elektrische motorstellen van het type "Desiro ML" aan te kopen bij Siemens. Met een waarde van 1,291 miljard euro is dit het grootste investeringsdossier ooit voor de NMBS. De bestelde rijtuigen hebben in totaal 85.400 zitplaatsen en zullen geleverd worden vanaf het voorjaar van 2011 tot eind 2016, in een tempo van 5 tot 8 stellen per maand.
Tijdens de opendeurdagen van de NMBS-werkplaatsen gedurende vijf weekends vanaf 24 september tot en met 23 oktober 2011 werden de treinstellen 
officieel aan het publiek voorgesteld.
De NMBS heeft op 1 oktober 2013 garanties gevraagd van Siemens in verband met de wereldwijde aangekondigde personeelsaanpassingen van de Duitse 
multinational geen gevolgen zullen hebben voor de levering en opvolging van 305 treinen aan de NMBS alsmede de kwaliteitsopvolging van 120 al 
geleverde locomotieven.
Op 19 maart 2015 werden de treinstellen 08594 en 08595 als laatste van in totaal 305 treinstellen door Siemens Mobility afgeleverd aan NMBS.

Constructie en techniek
De Desiro ML is modulair opgebouwd uit een aluminium frame met een front deel van glasvezelversterkte kunststof. Alle rijtuigen hebben een 
lagevloerdeel. Het treinstel wordt elektrisch aangedreven. Het treinstel kan met twee tussenrijtuigen worden verlengd. De Desiro ML zijn uitgerust met een volautomatische GF-koppeling voor het rijden in treinschakeling.

Treindiensten
95 van deze stellen zijn specifiek bedoeld voor het Gewestelijk ExpresNet, het toekomstig netwerk van voorstadstreinen rond Brussel. 150 treinstellen zijn bestemd ter versterking van de huidige treindiensten. Daarnaast zijn 95 treinstellen die ook wisselspanning kunnen rijden. 
Alle wisselspanningstellen zullen uitgerust zijn met ETCS level 1 en TBL 1+. Deze treinstellen worden nu ingezet voor de pendeldienst Antwerpen 
Centraal - Noorderkempen op de HSL 4. Andere inzetgebieden zijn de met 25 kV geëlektrificeerde spoorlijnen 165, 166 en 167 in de Ardennen, waar tot nu toe de treindienst werd uitgevoerd met dieseltreinen.

Problemen
De Desiro-treinstellen bleken na de indiensttreding vaak te kampen met technische problemen. In februari 2013 had de NMBS al 1500 problemen gemeld bij producent Siemens. De NMBS besloot daarom de bestelling van 250 stellen op te schorten tot de problemen opgelost zijn. Bovendien eist de NMBS een boete voor de geleden schade. Dit komt bovenop de boete van 25 miljoen euro die Siemens al moest betalen voor de laattijdige levering van de stellen.
In 2014 bleek een Desirostel gemiddeld om de 8000 kilometer een defect te vertonen, wat vaker is dan het gemiddelde van 30.000 kilometer voor een trein op het Belgische spoornet. De defecten zouden vooral te maken hebben met een onbetrouwbare voeding, waarbij de benodigde vermogen om te rijden wegvalt. Een ander probleem situeert zich bij de deuren en de automatische koppeling van de treinstellen die niet naar behoren werken. De deuren zouden slechts zijn uitgerust met een enkele motor in plaats van een tweede motor in de Duitse modellen.

Inzet
Deze treinen worden tegenwoordig regelmatig ingezet op Belgische Intercity (IC-trein)-verbindingen, zoals Antwerpen - Charleroi en in diverse stoptreindiensten.

Interieur
De stellen beschikken over een ruimte die aangepast is voor rolstoelen en kinderwagens of voor het stallen van fietsen. De stoelen staan voor het grootste deel in coachopstelling. Er is een bagagerek beschikbaar. De zetels in de tweede klasse die in vis-à-vis opstelling staan hebben beschikking over een tafeltje en een vuilbakje. Er is tevens een 220V-stopcontact voor het aansluiten van bijvoorbeeld een laptop of een lader. 
De ontvangst van mobiel internet is sterk verzwakt door de elektromagnetische afscherming van drielagig glas en de thermische wandisolatie. In de eerste klasse beschikken de stoelen over klaptafeltjes.
De buitendeuren gaan enkel open als de reiziger de openingsknop indrukt en hebben een bewegingssensor die de deuren automatisch sluit wanneer er gedurende meer dan vijf seconden geen personen gedetecteerd worden. Dit om de goede werking van de klimaatregeling te bevorderen.

Foto's
NMBS-08519_10001_station Liège-Guillemins_10-08-2015
NMBS-08519 staat klaar op station Liège-Guillemins op 10-08-2015

Comments