België‎ > ‎stations in België‎ > ‎

Liège-Guillemins

Station Luik-Guillemins

Opening 1 mei 1842
Telegrafische code FL
Aantal perrons 9
Lijn(en) 34, 36, 37, 125 (- HSL 2 - HSL 3)
Coördinaten 50° 37′ NB, 5° 34′ OL
Reizigerstellingen
-Weekdag
-Zaterdag
-Zondag (2014)
17.467
8.623
7.731
Beheerder NMBS

2013
Station Luik-Guillemins (Frans: Liège-Guillemins) is het belangrijkste spoorwegstation van de stad Luik. Het station ligt op het einde van verschillende spoorlijnen. In reizigersaantallen is dit het op tien na drukste station in België en het op twee na drukste station van Wallonië, na Ottignies en Namen (reizigerstelling 2009).
Het station is genoemd naar de wijk Guillemins, waarin het ligt. Deze wijk is op zijn beurt weer genoemd naar de kloosterorde van de Wilhelmieten, die daar in 1287 een klooster stichtte.

Inhoud 
1 Nieuw station
1.1 Diensten en faciliteiten
1.2 Sporenopstelling
1.3 Opdruklocs
2 Treindienst
2.1 Internationaal
2.2 Nationaal
2.2.1 Dagelijks
2.2.2 Week
2.2.3 Weekend
3 Tariefzone
4 Trivia
5 Foto's

1. Nieuw station
Op het eind van de twintigste eeuw werd duidelijk dat de hogesnelheidstreinen een specifieke infrastructuur vergden, met even grote investeringen in de sporen als in de stations. Langs de hogesnelheidslijn tussen Brussel en Keulen (HSL 2 tussen Leuven en Luik en HSL 3 tussen Luik en Keulen) is Luik een belangrijk hsl-station.

Het oude station voldeed niet meer: de perrons waren te smal en gebogen en de gehele stationsomgeving had een armoedige uitstraling. Verder ontbrak het station aan elke vorm van luxe en was het ronduit krap voor de passagiersstromen. Bovendien beperkten de vele spoorwissels de aankomst- en vertreksnelheid. De komst van de hsl-treinen is aangegrepen om het station naar de huidige standaards op te waarderen en de stopplaats circa 100 m te verplaatsen. Voor een lange tgv-trein is het ongunstig om in een bocht te stoppen om reizigers te laten uitstappen. Een tgv-stopplaats is bij voorkeur gelegen aan een 'recht' perron.

Na een internationale wedstrijd werd het project van de bekende architect Santiago Calatrava gekozen. Calatrava's ontwerpen zijn spraakmakend en bovendien heeft hij zich meermalen bewezen met het ontwerpen van stations. Zo ontwierp hij eerder al het Stadelhofen-station te Zürich, het station van Luzern, het station Lyon-Saint-Exupéry TGV, het intermodaal station Oriente in Lissabon en het nieuwe PATH-station in New York.

Het nieuwe station is gemaakt van staal, glas,wit beton en Belgische blauwe hardsteen, en beschikt over een monumentale overkapping van 160 m lang en 35 m hoog. De datum van de oplevering was oorspronkelijk gepland voor april 2006. Uiteindelijk vond de feestelijke opening van het station plaats op vrijdag 18 september 2009.

1.1. Diensten en faciliteiten
In de centrale doorgang zijn aan de zijkanten winkels, eetgelegenheden, een gecombineerde VVV-kantoor en stad/streekvervoer loket. Bij de ingang aan de linkerkant zijn de loketten. Aan de rechterkant is een groot kwaliteitsrestaurant dat door veel niet-reizigers gebruikt wordt en in de avond druk bezet is.

1.2. Sporenopstelling
Oorspronkelijk kwamen de sporen van het stadsspoor (lijn 34 uit Liers) uit de tunnel aan de noordkant van de lijn uit Brussel. Aan de oostkant van het station was er een spoortunnel waarmee de treinen Brussel-Verviers(-Aken) de andere vervoersstromen kruisen. De tunneluitgang is nu verplaatst naar de zuidkant van de Brussellijn (en hsl). Hierdoor is de spoortunnel aan de oostkant niet meer nodig daar de Brussel-Verviers(-Aken) treinen al aan de noordzijde rijden. Voor deze verbouwing stonden aan de oostelijke uitgang de opdruklocs gereed. Deze standplaats is verhuisd naar de andere kant, richting Eupen/Duitsland.

1.3. Opdruklocs
Zware, gesleepte treinen hebben vaak moeite om de helling naar Ans op te geraken. Om deze reden worden tegen de zwaarste treinen een extra locomotief geplaatst, die deze treinen de helling opduwen. Daar ze niet gekoppeld zijn aan de trein kunnen ze afremmen van zodra de helling overwonnen was. Bovenaan de helling staat een spoorwegsein, en indien de opdrukloc zou blijven duwen, bestaat het risico dat deze de trein voorbij het sein duwt indien dit rood toont. Om dit te vermijden, geeft de opdrukloc op een vast punt een noodremming, waarna de trein voortrijdt.

2. Treindienst
Sinds 14 december 2014

2.1. Internationaal
Treintype Verbinding
Thalys Parijs Noord - Brussel-Zuid - Luik-Guillemins - Aken Hbf - Keulen Hbf - (Düsseldorf Hbf - Duisburg Hbf - Essen Hbf)
Thalys Luik-Guillemins - Namen - Charleroi - Bergen - Parijs
ICE Brussel-Zuid - Brussel-Noord - Luik-Guillemins - Aken Hbf - Keulen Hbf - Frankfurt (Main) Luchthaven - Frankfurt (Main) Hbf

2.2. Nationaal
Dagelijks
Treintype Verbinding
IC 01 Oostende - Brussel - Luik-Guillemins - Eupen
IC 33 Liers - Luik - Luxemburg
L Luik-Paleis - Verviers-Centraal
L Luik-Guillemins - Borgworm
L Liers - Luik - Marloie
L Luik-Guillemins - Namen
Week
Treintype Verbinding
IC 12 Welkenraedt - Luik-Guillemins - Brussel - Kortrijk
IC 13 Hasselt - Luik - Maastricht
IC 14 Luik-Guillemins - Brussel - Quiévrain
IC 18 Brussel-Zuid - Namen - Luik-Paleis
IC 25 Bergen - Namen - Luik-Paleis
P Verscheidene diensten, alleen tijdens de piekuren
Weekend
Treintype Verbinding
IC 09 Luik-Guillemins - Hasselt - Antwerpen-Centraal
IC 25 Moeskroen - Namen - Luik - Liers

3. Tariefzone
Bij zowel het binnenlandse als het SCIC-NRT-tarief behoren tot één tariefzone: Angleur, Bressoux, Chênée, Liège-Guillemins, Liège-Jonfosse, Liège-Palais, Sclessin.

4. Trivia
Oorspronkelijk was het de bedoeling dat het nieuwe station Luik-Limburg zou heten, zodoende de historische band tussen Luik en Limburg te benadrukken. De Luikenaars reageerden echter weinig enthousiast op de voorgestelde naamswijziging. Mede hierdoor bleef ook na de officiële inhuldiging op 18 september 2009 de naam "Luik-Guillemins" behouden.

5. Foto's
station Liège-Guillemins_10001_10-08-2015_voorgevel
station Liège-Guillemins_10003_10-08-2015_voorgevel
station Liège-Guillemins_10002_10-08-2015_binnenzijde
station Liège-Guillemins: voorgevel                 voorgevel                                                      De stad en het plein vanonder de stationsoverkapping gezien

station Liège-Guillemins_10005_10-08-2015_entreetunnel
station Liège-Guillemins_10004_10-08-2015_overloopgalerij
station Liège-Guillemins_10006_10-08-2015_Overkapping
station Liège-Guillemins: entreetunnel            overloopgalerij tussen de perrons                  Overkapping

foto's: PN.M., 10 augustus 2015


Comments