Duitsland‎ > ‎Stations‎ > ‎

Beieren

Beieren

De Vrijstaat Beieren (Duits: Freistaat Bayern, Beiers: Baian, Latijn: Bavaria) is qua oppervlak de grootste deelstaat gelegen in het zuidoosten van de Bondsrepubliek Duitsland. De hoofdstad van Beieren is München. Het huidige Beieren is ontstaan uit het historische hertogdom Beieren, dat deel uitmaakte van de Beierse Kreits.

Geografie

Bayern-Regierungsbezirke
Beieren grenst aan de landen Oostenrijk, Tsjechië en Zwitserland met het Bodenmeer. Beieren grenst aan de Duitse deelstaten Baden-Württemberg, Hessen, Saksen en Thüringen.
De twee grootste rivieren door Beieren zijn de Donau en de Main. De Beierse Alpen grenzen aan Oostenrijk en vormen de hoogste bergen van Duitsland; met 2.962 meter is de Zugspitze de hoogste top.

De grootste steden van Beieren zijn:
München
Neurenberg
Augsburg
Regensburg
Würzburg
Ingolstadt
Fürth
Erlangen


Bestuurlijke indeling

Staatsbestuur

Het staatsbestuur van Beieren is onderverdeeld in drie lagen. De bovenste laag wordt gevormd door de regering en de ministeries, de middelste laag wordt gevormd door de Regierungsbezirke en de onderste laag bestaat uit de Landratsämter.

Regierungsbezirke

De Vrijstaat Beieren kent zeven Regierungsbezirke. Deze vertegenwoordigen de staatsregering van Beieren op regionaal niveau.
Regierungsbezirk Middel-Franken (Mittelfranken)
Regierungsbezirk Neder-Beieren (Niederbayern)
Regierungsbezirk Neder-Franken (Unterfranken)
Regierungsbezirk Opper-Beieren (Oberbayern)
Regierungsbezirk Opper-Franken (Oberfranken)
Regierungsbezirk Opper-Palts (Oberpfalz)
Regierungsbezirk Zwaben (Schwaben)


Comments