Frankrijk‎ > ‎spoorvervoerders‎ > ‎

TER Nord-Pas-de-Calais

TER Nord-Pas-de-Calais

TER region Nord-Pas de Calais
 TER-logo op de regionale treinen
TER Nord-Pas-de-Calais is het regionale openbaar-vervoersnetwerk van de Franse vroegere regio Nord-Pas-de-Calais nu opgegaan in de regio Hauts-de-France. In Frankrijk hebben de regio's grote bevoegdheden en geld gekregen om hun regionaal openbaar vervoersnetwerk TER (Transport Express Régional) te beheren. De regio's zijn de opdrachtgever voor de regionale bus- en treindiensten. Voor de treindiensten sluiten ze contracten met de nationale spoormaatschappij SNCF af. De regio investeert in zijn eigen treinmaterieel en railinfra verbeteringen. Het treinmaterieel van de regio is herkenbaar door geplaatste regio logos en eigen kleurstijl. Het logo is inmiddels veranderd van uiterlijk.

Beschrijving regionaal spoornet

Ter map-Regio Pas de Calais

 TER kaart van de regio
Het regionaal spoornet heeft 1300 km spoorlijn, heeft 18 lijnen in de dienstregeling en bedient 211 stations. Het TER spoornet is het grootste regionaal spoornet op dat van TER Rhône-Alpes na. In 2007 zijn er 12.826.534 treinkilometers gereden en 464.500 buskilometers (2006). Jaarlijks nemen er 1.058.510.000 reizigers de trein. De gemiddelde bezetting per trein is 83 reizigers. Er worden 425 rijtuigen ingezet voor het regionaal vervoer.
 De streek kent veel industrie en er waren vroeger veel kolenmijnen. Hierdoor is een dicht spoorwegnet ontstaan. Hoewel veel spoorlijnen zijn opgeheven resteert een groot spoornet met regionale knooppunten waarvan dat van Lille (Rijsel) het grootste is. Er zijn stoptreinen en op de hoofdlijnen rijden sneldiensten. Op de drukke trajecten wordt met dubbeldekstreinen gereden. Voor de TER treinen is de eerste klas afgeschaft. Het regionaal reizigervervoer betreft vooral woon-werkverkeer. In het weekend zijn er veel minder reizigers en rijden er minder treinen. Een uitzondering hierop zijn de treinen naar de kust, die reizigers van en naar de badplaatsen brengen met aantrekkelijke prijsaanbiedingen.

Comments