Hongarije‎ > ‎spoorvervoerders‎ > ‎

Budapesti Helyiérdekű Vasút

Budapesti Helyiérdekű Vasút 

BKV_HEV


Het Budapestse HÉV-logo 
Het netwerk van de HÉV

https://picasaweb.google.com/116098171927373794395/6420611452071649905#6420983085553794178
De Budapesti Helyiérdekű Vasút is een netwerk van voorstadstreinen in de Hongaarse hoofdstad Boedapest. Helyiérdekű vasút (afgekort HÉV), betekent "trein van lokaal belang". De HÉV-lijnen worden echter niet uitgebaat door de nationale spoorwegmaatschappij MÁV, maar door het Boedapestse stadsvervoerbedrijf BKK. Op deze lijnen gelden dan ook - binnen de grenzen van Boedapest - de gewone kaartjes en abonnementen die over het hele openbaarvervoersnet van Boedapest gelden.


Vroeger was er een heel netwerk van HÉV-lijnen, daarvan zijn nu nog maar een paar restanten over. De vier overgebleven lijnen zijn die naar:
1. Szentendre in het noorden. Deze lijn vertrekt aan Batthyány tér (in Boeda), waar op metrolijn M2 kan worden overgestapt.
2. Csömör en Gödöllő in het noordoosten. Deze lijn vertrekt aan Örs vezér tere (in Pest), waar eveneens een overstap op metrolijn M2 bestaat.
3. Ráckeve in het zuiden. Deze lijn vertrekt in het zuiden van Pest en is niet verbonden met het metronet.
4. Csepel in het zuiden. Deze lijn vertrekt aan Boráros tér (in Pest) en is (nog) niet verbonden met het metronet.
In de verre toekomst zou de paarse metrolijn 5 de noordelijke lijn naar Szentendre en de zuidelijke lijn naar Csepel integreren via het Margiteiland, het Weststation en de andere vier metrolijnen. De actiegroep Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület ("Vereniging voor het stedelijke en voorstedelijke vervoer") vraagt bovendien om ook de lijn naar Csömör om te bouwen tot een verlenging van metrolijn 2, maar deze plannen lijken van de baan.

Een HÉV-treinstel op de Csepel-lijn, halte Lágymányosi híd


Comments