Italië‎ > ‎spoorbedrijven‎ > ‎

TrenItalia

Trenitalia 
TrenItalia

Trenitalia is de belangrijkste treinexploitant in Italië. Een dochteronderneming van Ferrovie dello Stato Italiane, zelf eigendom van de Italiaanse overheid, werd opgericht in 2000 volgens een richtlijn van de Europese Unie betreffende de deregulering van het spoorvervoer. 

Inhoud
1 Geschiedenis 
2 Personenvervoer  
2.1 Regionale treinen 
2.2 Langeafstandstreinen en hogesnelheidstreinen 
2.3 Internationale passagierstreinen 
2.4 Verenigd Koninkrijk 
3 kaartjes 

1. Geschiedenis
De Italiaanse regering heeft Trenitalia opgericht om te voldoen aan de Europese regelgeving. De eerste spoorwegrichtlijn van de Europese Commissie uit 1991 (91/440 / EG) verbood dat dezelfde spoorwegmaatschappij de spoorweginfrastructuur beheert en treinvervoer verzorgt.  Op 1 juni 2000 richtte Italië Trenitalia op als het belangrijkste spoorwegvervoerbedrijf en op 1 juli 2001 richtte Rete Ferroviaria Italiana (RFI) op als toezichthouder op het spoorwegnet. De scheiding was echter slechts formeel, aangezien beide dochterondernemingen zijn van de holding Ferrovie dello Stato Italiane en volledig in handen zijn van de overheid. Tot 2017 heeft Trenitalia goederenwagonservices onder het merk Trenitalia Cargo uitgevoerd, toen Mercitalia het goederenvervoer en de logistieke operaties in handen van de staat overnam.

2. Personenvervoer
Trenitalia biedt nationaal spoorwegvervoer in Italië en internationale verbindingen naar Oostenrijk, Frankrijk, Duitsland en Zwitserland. Het bedrijf exploiteert zowel regionale als langeafstandstreinen. 

2.1. Regionale treinen
Regionale treinen reizen binnen een Italiaanse regio of tussen naburige Italiaanse regio's. Treinen stoppen meestal op alle stations en verbinden zo kleine centra met steden. Regionale veloce (snelle regionale trein) zijn treinen die op ongeveer de helft van stationsstations stoppen. 

2.2. Lange-afstandstreinen en hogesnelheidstreinen
Langeafstandstreinen bestaan ​​hoofdzakelijk uit twee typen: de Frecce (pijlen) en intercitytreinen. 
Intercitytreinen bedienen ook middelgrote steden naast de grote steden, zijn dus over het algemeen langzamer maar goedkoper dan de Frecce. 
Nachttreinen (Intercity-nacht) opereren voornamelijk tussen Noord- en Zuid-Italië en tussen Italië en zijn buurlanden en zijn vergelijkbaar met Intercity- niveau. 
Hogesnelheidstrein in Italië 
De hogesnelheidstrein (beheerd door RFI) in Italië begon in 2008 met ongeveer 1.000 km (620 mijl) nieuw spoor op de route Turijn-Milaan-Bologna-Rome-Napels-Salerno, waardoor treinen snelheden van meer dan 360 km/uur konden bereiken h (220 mph), hoewel de huidige maximale commerciële snelheid 300 km/h (190 mph) is. Er zijn momenteel vier generaties van ElettroTreno in gebruik op het netwerk.
Trenitalia bestelde 50 hogesnelheidstreinen in 2010. De nieuwe treinen zijn de ETR 1000- serie. Het zijn 200 meter (660 voet) lange, niet-gearticuleerde treinen met gedistribueerde tractie en geschikt voor maximaal 400 km/h (250 mph), hoewel de huidige onderhoudsplannen beperkt zijn tot 360 km/h (220 mph). Mauro Moretti, toentertijd chief executive van de FS-groep, zei dat FS internationale   internationale vluchten overweegt naar Frankrijk, Duitsland of zelfs Spanje en het Verenigd Koninkrijk. De treinen zijn in 2015 in dienst getreden op het Italiaanse hogesnelheidsnet. 

2.3. Internationale passagierstreinen
Verschillende soorten internationale treinen in Italië worden meestal op de markt gebracht door afzonderlijke eenheden, die ticketprijzen en servicestandaarden bepalen, maar de treinen niet bedienen. 
TILO: 50% eigendom van Trenord (voorheen waren deze aandelen eigendom van Trenitalia), 50% eigendom van SBB CFF FFS Het bedrijf beheert de regionale diensten tussen Italië en Zwitserland. Het personeel verandert allemaal aan de grens en zijn FS Trenitalia of SBB CFF FFS. 
Thello: is een particuliere spoorwegdienst, gevormd als een joint venture met Transdev. In september 2016 kocht Trenitalia het belang van Transdev voor 33% in. Het exploiteert nachttreinen tussen Parijs Gare de Lyon en Venezia Santa Lucia en dagtreinen tussen Milaan en Marseille via Genua en Nice. 
Trenitalia beheert alle snelle treinen van en naar Zwitserland in het Italiaanse gedeelte van de route. 
Artésia was een bedrijf dat gezamenlijk eigendom is van Trenitalia en SNCF, met treinen tussen Frankrijk en Italië. Het stopte met werken in november 2011 nadat SNCF een belang in Nuovo Trasporto Viaggiatori had gekocht. 

2.4. Verenigd Koninkrijk
In januari 2017 kocht Trenitalia het Engelse treinbedrijf c2c van National Express, dat een contract heeft om de Essex Thameside- franchise te exploiteren tot november 2029. In dezelfde maand had het een belang van 30% in een joint venture met FirstGroup die later op de shortlist was om te bieden voor de East Midlands Trains en West Coast Partnership- franchises. Het stond ook op de shortlist om op eigen gelegenheid een bod uit te brengen op de Zuid-Oosterse franchise.
In augustus 2017 trok Trenitalia zich echter terug uit de wedstrijd in het zuidoosten, met de wens om zijn middelen te concentreren op zijn bod voor het West Coast Partnership. Eveneens in april 2018 trok het zich samen met FirstGroup terug uit de East Midlands-wedstrijd, om dezelfde reden. 

3. Tickets
Tickets kunnen online worden gekocht, op de stations of van ongeveer 4.000 reisbureaus, ook buiten Italië. Het is gebruikelijk dat mensen kaartjes kopen van de officiële website nadat ze de dienstregelingen hebben opgezocht.

Comments