Nederland

Het spoor in Nederland wordt onderhouden door ProRail.
De belangrijkste personenvervoerder is de Nederlandse Spoorwegen Reizigers (NSR)
De overige personenvervoerders zijn Veolia, Connexxion, Arriva enz. welke op alle nevenlijnen zo'n beetje rondrijden.
De belangrijkste goederenvervoerders zijn DB (Schenker), Locon, Captrain, Rotterdam Rail Feeding, Bentheimer Eisenbahn, LTE, HSL, enz.
Deze site is onderverdeeld in personentreinen, locs en goederentreinen, wagons, historie en stations en overige spoorconstructies, zoals bruggen, viaducten, tunnels en anders.
interessante nieuwtjes over het Nederlandse Spoor vindt u hier onder:

NS steekt 500 miljoen in vernieuwing VIRM-2/3 dubbeldekkers
Gepubliceerd op 01-03-2018 door SpoorPro.
NS gaat 502 miljoen euro investeren in de modernisering van 45 VIRM-2/3 dubbeldekkers. De ontwerpfase voor de vernieuwing van de treinen is inmiddels gestart. De trein krijgt comfortabele stoelen, moderne verlichting, oplaadvoorzieningen in eerste en tweede klas. De bouw van het eerste treinstel is eind 2020 gereed. Na de modernisering kunnen ze weer zo’n twintig jaar mee.
Met deze aankondiging komt de totale investering in nieuwe en gemoderniseerde treinen waarmee enkele jaren geleden is gestart in totaal uit op drie miljard euro. Ter vergelijking, voor de uitrol van het spoorbeveiligingssysteem ERTMS op het Nederlandse spoor is 2,4 miljard euro vrijgemaakt.
In 2017 stroomden er nieuwe Flirt-sprinters in van Stadler en halverwege dit jaar gaan er 118 sprinters rijden van het type Civity van fabrikant CAF. Op dit moment worden er 81 VIRM-1-dubbeldekkers  gemoderniseerd. Alstom gaat 79 snelle intercity’s leveren voor de HSL-Zuid.

19-1-2017 SpoorPro
Bouwwerkzaamheden Kamperlijn gestart
 In Zwolle is vorige week de aftrap gegeven voor de elektrificatie van de Kamperlijn en de bouw van het station Zwolle Stadshagen. De Kamperlijn is het dertien kilometer lange spoortraject tussen Zwolle en Kampen.

Winterproof’ spoorwegwissel klaar voor certificering
Het ontwerp van een spoorwegwissel dat bestand is tegen extreme winterse omstandigheden ligt op dit moment klaar voor evaluatie, tests en certificering bij een machinefabrikant in Nederland. Inmiddels hebben diverse spoorpartijen uit binnen- en buitenland hun interesse laten blijken voor deze innovatie. Dat zegt mechanical design engineer Richard de Roos die het wissel in 2013 ontwierp.
Het probleem met de huidige wissels is dat deze horizontale bewegende wisseltongen hebben, waar van alles tussen kan vallen. Niet alleen sneeuw en ijsbrokken maar ook zand, bladeren en kiezelstenen. “Daarom is bij de huidige wissels wisselverwarming een zeer hoog elektrisch vermogen nodig die tijdens de winter lange tijd aan moet blijven staan. Die staat eigenlijk de buitenlucht op te warmen, vooral bij harde wind.”
Het nieuwe spoorwegwissel is vanwege de verticaal bewegende tongen veel beter bestand tegen sneeuw en ijs. “Je kunt zelfs een kruiwagen met grindstenen over het wissel heen gooien en dan blijft het toch werken”, aldus De Roos.

Vernieuwd Utrecht Centraal klaar na intensieve verbouwing
Gepubliceerd op 06-12-2016 om 13:47
Het vernieuwde station Utrecht Centraal is na jaren intensief verbouwen eindelijk klaar en is woensdag officieel geopend door staatssecretaris Sharon Dijksma, directeur Pier Eringa van ProRail, directeur Roger van Boxtel van NS en wethouder Victor Everhardt van de gemeente Utrecht. Het nieuwe en ruimer opgezette station heeft een capaciteit van honderd miljoen reizigers per jaar. Ingenieursbureau Movares was veertien jaar geleden al betrokken bij de planvorming voor de verbouwing van de OV-terminal en het gebied daaromheen.
Utrecht Centraal is het openbaar vervoer-knooppunt van Nederland met dagelijks 280.000 reizigers. Dagelijks passeren meer dan 1500 treinen het station. Rondom het station zijn de sporen recht gelegd door wissels te verwijderen en vernieuwd. Daardoor kunnen treinen het station sneller in- en uitrijden, waardoor het knooppunt klaar is voor het Programma Hoogfrequent Spoor.
Movares is vanaf het begin van het grote spoorproject betrokken bij de engineering. Het ingenieursbureau heeft in samenwerking met architectenbureau BCA alle ontwerpen gemaakt: constructief, bouwkundig, installaties en conditionering. De onderneming werkte samen met BCA de planningen en faseringen uit, de bouwkosten en bestekken en contracten. Daarnaast ondersteunde Movares opdrachtgever ProRail bij de uitvoering. In totaal leverden honderden Movares-professionals gedurende veertien jaar een belangrijke bijdrage aan de OV-terminal en de omgeving.

Uitrol ERTMS start in 2024.
ERMTS in de planning
Gepubliceerd op 23-09-2016 door ProRail

Het nieuwe treinbeïnvloedingssysteem ERTMS wordt naar verwachting vanaf 2024 uitgerold. De installatie van het systeem start op het spoor rondom Haarlem en op het traject Kijfhoek-Roosendaal. Dat blijkt uit aangepaste uitrolstrategie van het programmabureau ERTMS die staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur en Milieu vrijdagmiddag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) zegt in een reactie op de plannen te vrezen dat er in Nederland een nationale versie van ERTMS ontstaat, waarmee de internationale verbindingen in het geding zijn.
Het Europese spoorsysteem ERTMS ligt al op de Hanzelijn, de Betuweroute, de spoorlijn Amsterdam-Utrecht en de HSL Zuid. Er is gekozen om de contracten voor de levering van de systemen voor het spoorwegmaterieel en de infrastructuur apart aan te besteden. Dit wordt volgens de staatssecretaris gedaan zodat er “minder afhankelijkheid is van één leverancier”. Daarmee volgt Nederland het voorbeeld van andere landen. Ook zouden de contracten op deze manier een meer “beheersbare omvang” krijgen.
Twee percelen
De uitrol van ERTMS in de spoorinfrastructuur start op twee plekken in Nederland, onderverdeeld in Perceel Noord en Perceel Zuid. In Perceel Noord begint de uitrol op de spoortrajecten rondom Haarlem. In het zuidelijk perceel wordt gestart met het traject Kijfhoek-Roosendaal. Dit is een belangrijke verbinding in het trans-Europese spoornetwerken. Daarna volgen andere spoortrajecten.
Om de aantal overgangen tussen het huidige spoorbeveiligingssysteem ATB en ERTMS te beperken, is volgens het programmabureau ERTMS de bedoeling dat ERTMS als “een inktvlek” wordt uitgerold in de infrastructuur. “Vanwege de twee starttrajecten, betreft dit dus twee inktvlekken die naar elkaar toe groeien en op elkaar aansluiten”, aldus het programmabureau ERTMS in de plannen.
Onze Kennemerspoorlijn ligt hier dus ook in.

Uit Rail Magazine juni 2015
Nieuwe stationsklokken voor het hele land
De komende tijd worden de klokken van alle stations vervangen door nieuwe exemplaren. Railbeheerder RailPro heeft 1500 nieuwe klokken besteld bij de Hengelose bedrijven Jonge Poerink en De Groot Installatiegroep. Deze klokken krijgen een nieuw uiterlijk en zitten boordevol techniek. Maar er blijft ook wat gehandhaafd, namelijk het kenmerkende stilstaan van de secondewijzer vlak voor de hele minuut. Dit om de reiziger attent te maken op het verspringen van de minuten. Er komen verschillende versies: enkelzijdig, dubbelzijdig en met 600, 800 en 1000 millimeter doorsnee. Het uurwerk van de nieuwe klok is Zwitsers, van het merk Mobatime. Jonge Poerink bouwt daar de elektronica, bekabeling, led-verlichting, converters, accu en behuizing bij in. Ook de aansturing van deze nieuwe klokken is anders. De oude klokken draaien op een koperverbinding, de nieuwe klokken krijgen een glasvezelverbinding. Tevens worden de klokken niet meer bij de tijd gehouden via de atoomklok in Utrecht, maar vanuit een centrale computer. Per jaar zullen er dertig tot veertig klokken vervangen gaan worden wat werk 
oplevert voor ongeveer vijf tot zeven jaar.Subpagina''s (22): Alle weergeven
Comments