Nederland‎ > ‎reizigertreinen‎ > ‎

Stadler GTW

Stadler GTW

De Stadler GTW (voluit Gelenktriebwagen) is een type van elektrische en dieselelektrische treinstellen van de Zwitserse fabriek Stadler Rail AG, bestemd voor het regionaal personenvervoer en opgebouwd volgens een modulair concept.

In Nederland zijn er een aantal versies van de GTW in gebruik: de Spurt van Arriva, de Velios van Veolia, de Breng GTW van Hermes, Breng en de Connexxion GTW van Connexxion, Valleilijn.

Inhoud  

1. Geschiedenis
2. Constructie en techniek
3. Inzet
4. foto's per vervoermaatschappij


1. Geschiedenis

Het treinstel werd aan het eind van de 20e eeuw door Stadler ontworpen en ontwikkeld. De treinen voor Deutsche Bahn (DB) en Hessische Landesbahn (HLB) werden in licentie bij Bombardier Werk Bautzen en voor de Organismos Sidirodromon Ellados (OSE) bij Hellenic Shipyards gebouwd. Van de treinen voor Sistemi Territoriali (ST) worden de draaistellen door AnsaldoBreda vervaardigd.
Op 12 februari 2013 werd in Stadler-Inbetriebsetzungszentrum te Erlen de 100ste GTW aan Thurbo afgeleverd. In 1996 bouwde Stadler Rail de eerste dieselelektrisch aangedreven GTW treinstellen voor de voormalige Mittelthurgaubahn (MThB). Twee jaar later volgden tien elektrisch aangedreven GTW treinstellen.

2. Constructie en techniek

Het treinstel is opgebouwd uit een aluminium frame met een frontdeel van GVK. De modulair opgebouwde treinen bestaan uit een aandrijfmodule met aan beide zijden een stuurstandrijtuig. Er kunnen naar wens extra rijtuigen tussen geplaatst worden. Een GTW is "zwevend geleed": ieder rijtuig heeft aan één uiteinde een draaistel en hangt aan het andere uiteinde aan de aandrijfmodule of aan het volgende rijtuig.
Het treinstel heeft een lagevloerdeel. Deze treinstellen kunnen tot vier stuks gecombineerd in treinschakeling rijden. Zij zijn uitgerust met luchtvering.

3. Inzet
De treinen zijn ingezet in de volgende landen bij verschillende spoorwegondernemingen:

4. Foto's per vervoermaatschappij

Arriva
Bij Arriva worden de GTW's Spurt genoemd.


Arriva                                                           Veolia                                                             Breng Direct
AR-519_Jeroen-Krabbé_station-Zwolle_18-04-2015
VE-205_10001_Venray_13-04-2014
Breng Direct

Subpagina''s (3): Arriva Spurt Breng Direct Veolia
Comments