Nederland‎ > ‎stations‎ > ‎

station Roermond

station Roermond_10010_23-10-2015_stationsnaambord


Afkorting Rm
Opening 21 november 1865
Perrons 2
Perronsporen 3
Lijn(en) Spoorlijn Weert - Roermond
             Spoorlijn Maastricht - Venlo
Vervoerder(s) NS en  Veolia
Reizigers 12.938 (2014) per dag
Coördinaten 51° 12' NB, 5° 60' OL


entree van het stationsgebouw. Foto PN.M. 23-10-2016


Station Roermond is het spoorwegstation van Roermond. Het werd geopend op 21 november 1865. Het huidige gebouw stamt uit 1862 en is van het standaardtype SS 4e klasse. Het is later echter zo verbouwd en uitgebreid, vooral aan de voorzijde, dat het originele gebouw nog slechts moeilijk te herkennen is.
Station Roermond is een belangrijk openbaar vervoerknooppunt in de Midden-Limburg. Niet alleen passeren alle treinen naar Zuid-Limburg dit station, het is tevens het begin- en eindpunt van veel buslijnen in de regio. Met ruim 13.000 passagiers per dag (2006) is het na Maastricht het drukste station van Limburg.

Inhoud
1 Stationsgebouw
1.1 Ligging
1.2 Architectuur en inrichting
1.3 VoorzieningenStationsgebouw
1.1 Ligging

Het station van Roermond lag tot aan de midden jaren 50 van de 20e eeuw aan de oostrand van de stad. Met de komst van de spoortunnel in 1954 werd de stad met oostelijk gelegen plaatsen verbonden doordat ook daar woningbouw werd gerealiseerd. Dit zorgde ervoor dat het station ineens in het midden van de stad kwam te liggen, aan de rand van het centrum. Het spoor vormt dan ook een barrière tussen Oost- en West-Roermond. Vooral tijdens de ochtend- en avondspits moet het verkeer bij de overwegen wachten, en staat het verkeer in de smalle spoortunnels vast. De overweg aan de Robert Regoutstraat is een van de weinige in Nederland met elektrisch bediende overwegbomen. Omdat 7 sporen de weg scheidden, staat verkeer soms langer dan een kwartier te wachten. Opties voor een tunnel, brug of permanente afsluiting zijn behalve geopperd, nooit uitgevoerd. De gemeente ziet het liefst dat het nauwelijks in gebruik zijnde rangeerterrein wordt gesaneerd, zodat stadsontwikkeling op die locatie mogelijk is. Aan de oostzijde van het station zijn in 2012 een appartementencomplex en (deels) openbare parkeergarage opgeleverd.

1.2 Architectuur en inrichting

Het huidige stationsgebouw stamt uit 1862 en wordt al sinds de opening op 21 november 1865 gebruikt. Het is van het standaardtype SS 4e klasse dat is ontworpen door architect K.H. van Brederode, die tevens verantwoordelijk was voor andere standaardtypes die in Nederland zijn gebouwd. Nog voor de opening werd het gebouw in 1864 aan weerszijden alweer uitgebreid met een extra eindgebouwtje. Na de opening van de goederenspoorlijn IJzeren Rijn, heeft in 1881 vervolgens een kleine verbouwing plaatsgevonden aan de voorgevel: daar werd een laag gedeelte voor geplaatst met een plat dak, dat dienst deed als ingang. Dit gedeelte is tegenwoordig echter niet meer aanwezig en heeft plaatsgemaakt voor een ingang met schuifdeuren en korte glazen overkapping. Ook komen in dat jaar aan weerszijden van de eindgebouwen lange zijvleugels.[2] In de twintigste eeuw wordt het eilandperron overkapt en bereikbaar via een voetgangerstunnel. De vele aanpassingen hebben ervoor gezorgd dat het oorspronkelijke gebouw enigszins verscholen ligt achter de verbouwingen, waardoor het moeilijk te herkennen is. Station Roermond is één van de 7 overgebleven stations van het standaardtype SS 4e klasse, waarvan er in totaal 15 zijn gebouwd.
De perrons kunnen op drie manieren bereikt worden: vanuit de stationshal, via een ingang nabij het busstation en vanaf een onbewaakte fietsenstalling en parkeerterrein voor auto's aan de noordzijde. Spoor 1 grenst direct aan de stationshal en wordt gebruikt door de intercity richting Maastricht en Heerlen. Via een tunnel is het eilandperron aan de overzijde te bereiken, waaraan de sporen 2, 3a en 3b grenzen. Deze worden gebruikt door respectievelijk de intercity richting Alkmaar en Schiphol, stoptrein richting Maastricht Randwyck en stoptrein richting Nijmegen.

1.3 Voorzieningen

In de stationshal lagen tot begin 21e eeuw drie loketten en twee winkels. Met het toenemende gebruik van de kaartautomaat, waarvan er tegenwoordig vier in de hal aanwezig zijn, en het vertrek van de Free Record Shop, werd de baliefunctie naar de lege winkelruimte verplaatst en gereduceerd tot twee loketten. Tijdschriftenzaak AKO (voorheen een Bruna) is er nog steeds gevestigd. Verder zijn er banken, kluisjes en een invalidentoilet aanwezig. In de buurt van de ingang nabij het busstation liggen een snackcorner van Kiosk (van NS Stations Retailbedrijf) en Bloemenshop 'T Station. Ook staat daar een kaartautomaat. Voor de lege horecaruimte (waar voorheen Café T gevestigd was) wordt nog een invulling gevonden. Op het eilandperron zijn meerdere wachtruimten aanwezig.

Foto's
station Roermond, voorgevel                           stationszijde met perronoverkapping             hoofdgebouw met perronoverkapping

https://picasaweb.google.com/116098171927373794395/6386831008654295457#6647358900033203906
binnenplein met bloemenstal en Kiosk             tunnel naar perrons met kleurige tegelband   bijgebouw
Comments