Nederland‎ > ‎stations‎ > ‎

station Nijmegen Centraal

station-Nijmegen_10003_13-04-2014_naambordNijmegen Centraal Station
bron Wikipedia
Afkorting Nm
Opening 9 augustus 1865
Perrons 2
Perronsporen 4
Spoorlijn(en) Brabantse Lijn, Maaslijn, Arnhem - Nijmegen
Vervoerders: NS, Veolia Transport, Breng
Coördinaten 51° 51' NB, 5° 51' OL

Station Nijmegen is het belangrijkste spoorwegstation van de stad Nijmegen in Gelderland. Deze stad heeft nog drie spoorweghaltes, namelijk Nijmegen Lent, Nijmegen Heyendaal en Nijmegen Dukenburg. In het project Stadsregiorail is een plan opgenomen voor een vijfde station Nijmegen Goffert.

Inhoud
1 Geschiedenis
2 Het huidige station
3 Treindiensten
4 Foto's 

1 Geschiedenis
Het eerste station Nijmegen werd geopend op 9 augustus 1865. Het lag niet op de plaats van het huidige station, maar op de plek waar tegenwoordig Concertgebouw de Vereeniging gelegen is (aan het huidige Keizer Karelplein). Er werd alleen een spoorverbinding onderhouden met Kleef (geopend 1865).
Op 15 juni 1879 werd Nijmegen, als laatste stad met meer dan 20.000 inwoners, aangesloten op het nationale spoorwegnet. De reden waarom dit zo lang geduurd had, had vooral te maken met de kosten van bruggen en het feit dat het gemeentebestuur moeilijk te overtuigen was van het nut van een spoorverbinding. Er kwam een verbinding met Arnhem waarvoor een spoorbrug over de Waal werd gebouwd. Het station werd toen verplaatst naar de huidige locatie. Ook kwamen er verbindingen tot stand naar 's-Hertogenbosch – Tilburg (geopend 1881) en Venlo (geopend 1883). 
In 1894 werd een stationsgebouw in neorenaissancestijl gebouwd naar ontwerp van architect C.H. Peters. De hal was uitgevoerd met op zuilen rustende bogen die deden denken aan een Moors paleis. In de Tweede Wereldoorlog werd het stationsgebouw in 1944 zwaar beschadigd. Hoewel het te herstellen was, werd het gesloopt en vervangen door nieuwbouw. De oorspronkelijke overkapping en een deel van de muur aan de perronzijde bleven behouden. 

2 Het huidige station
Het tegenwoordige stationsgebouw dateert uit 1954 en is ontworpen door Sybold van Ravesteyn. Enkele delen van het oude stationsgebouw zijn in het nieuwe gebouw geïntegreerd. Het ontwerp is geïnspireerd op Italiaanse pleinen. Het station heeft een lange lage gevel met bogen en pilasters en een 'campanile' van 30 meter hoogte. Het stationsgebouw werd nadien diverse malen verbouwd, voor de laatste keer tussen 2002 en 2004. In deze periode werd ook het stationsplein heringericht.
Dit station heeft het hoogst voorkomende spoornummer aan een perron van Nederland, namelijk spoor 35.
Er kwam aan de noordkant van het stationsgebouw een modern busstation met dynamische haltetoewijzing. Eronderdoor loopt sinds 1965 een auto- en fietstunnel die het stadsdeel Oud-West verbindt met het centrum. Deze tunnel is aangelegd in 1965. 

3 Treindiensten
Station Nijmegen ligt aan de spoorlijn Arnhem - Nijmegen die verder doorgaat naar Venlo (de Spoorlijn Nijmegen - Venlo) en aan de lijn Tilburg – Nijmegen (de Spoorlijn Tilburg - Nijmegen). De verbinding naar Kleef (Spoorlijn Nijmegen - Kleef) is in 1991 opgeheven. Er zijn plannen om deze lijn opnieuw in gebruik te nemen. Ook de in september 2011 opgebroken Stamlijn Nijmegen, een goederenspoorlijn naar industriegebied Noord- en Oost Kanaalhaven, liep vanaf station Nijmegen. Deze lijn is deels omgebouwd tot fietspad.

4 Foto's:

Comments