Zweden

Zweden is een van de 4 Scandinavische landen en het land met het grootste spoorwegnet.

SJ
Statens Järnvägar (afgekort: SJ) (Zweeds, staatsspoorwegen) was tot 2001 de nationale spoorwegmaatschappij van Zweden, die tot 1990 het monopolie bezat op spoorvervoer in Zweden.
De Zweedse staatsspoorwegen ontstonden in 1856, toen de eerste grote spoorlijn in Zweden in bedrijf werd genomen. Daarna groeide het staatsbedrijf uit tot een conglomeraat dat vele, direct of indirect, vervoersgerelateerde activiteiten ontplooide.
Eind jaren 80 besloot de Zweedse regering om SJ op te delen en te verkopen. Alleen de railinfrastructuur, beheerd door Banverket, bleef in handen van de overheid. Het busverkeer en de eigen reisbureauketen die SJ bezat, werden verkocht, de spooractiviteiten werden opgedeeld en gingen als particuliere ondernemingen verder. Het personenvervoer ging verder onder de naam SJ AB, het goederenvervoer als Green Cargo. De onderhoudsafdelingen van het rollend materieel werd geprivatiseerd onder de naam de EuroMaint Rail AB. De ondersteunende diensten en het vastgoedbeheer werden ook in verschillende bedrijven geprivatiseerd. De huidige situatie is daarmee vergelijkbaar met die in veel andere Europese landen die hun spoorvervoer hebben verzelfstandigd.
Met de vaste oeververbinding tussen Denemarken en Zweden, de Sontbrug, werd het grootste infrastructuurproject van de 21e eeuw in Noord-Europa gerealiseerd. Op 1 december 1999 werden de laatste spoorstaven gelegd. Op 1 juli 2000 werd de officiële opening verricht door de Deense koningin Margaretha en de Zweedse koning Karl Gustaaf.
AB Transitio is een Zweedse lease-maatschappij die op 1 december 2007 opgericht voor het vermogensbeheer van het rollend materieel. Dit bedrijf is eigenaar van het grootste deel van het Zweeds reizigersmaterieel.

DSB
Op de volgende spoorlijnen werd het personenvervoer verzorgd door een samenwerking van SJ en DSB vanaf het begin op 1 juli 2000 tot 11 januari 2009.
De treindienst werd uitgevoerd met treinstellen van het type Littera, Zweedse type: X31 / Deense type: ET
Kopenhagen H - Malmö C
Malmö C - Göteborg C
Malmö C - Kristianstad
Malmö C - Kalmar
Malmö C - Karlskrona
De aanbesteding van deze treindiensten in de periode van 11 januari 2009 tot eind 2016 werden gewonnen door DSBFirst, een samenwerkingsverband tussen DSB en First Group. Door financiële problemen worden de Zweedse treindiensten in december 2011 overgenomen door Veolia Transport

Veel heb ik niet van Zweden, ik ben er nog niet geweest.
De foto's welke hier op de site staan zijn van vrienden en bekenden die er wel zijn geweest.
Hier komen de foto's, welke onder verdeeld worden in stations, personentreinen, goederentreinen, goederenwagons, bijzondere spoorconstructies en wat nog meer langs het spoor te vinden is.

Hier is eerst de kaart met het spoorwegennet van Zweden en de belangrijkste stations.
spoorkaart van Zweden met stations
Subpagina''s (2): stations treinstellen
Comments