Zwitserland‎ > ‎stations‎ > ‎

Rapperwil

Station Rapperswil
Rapperswil
Zwitserland
coördinaten 47 ° 13′29.66 ″ N 8 ° 48′59.35 ″ E
Eigendom van Zwitserse federale spoorwegen
lokatie: Untere Bahnhofstrasse
Lijnen:
Rechteroeverlijn van het meer van Zürich
Lijn Wallisellen – Uster – Rapperswil
Rapperswil – Pfäffikon-lijn
Rapperswil – Ziegelbrücke lijn
platforms 6
Sporen 7
Treinoperators
Zwitserse federale spoorwegen
Schweizerische Südostbahn
aansluitingen VZO busroutes
Geschiedenis
geopend 1859
vernieuwd 1895 en 2008

Rapperswil is een treinstation in de stad Rapperswil in het Zwitserse kanton St. Gallen . Het station is gelegen aan de noordkust van het meer van Zürich, ten noorden van de Seedamm, die de Obersee (bovenste meer van Zürich) scheidt van de hoofdmassa van het meer.
Omdat de Seedamm zowel spoor- als wegverbindingen vanaf de zuidoever van het meer voert, en omdat Rapperswil het ontmoetingspunt is van drie afzonderlijke lijnen vanaf de noordkant van het meer, is het station een belangrijk knooppunt op het lokale spoorwegnet. De eerste spoorweg opende in 1859.


Inhoud
1 geschiedenis
2 Bediening
2.1 Lijnen en diensten
2.2 Depot
3 Foto's

Geschiedenis 

Haven van Rapperswil, Schloss en Altstadt , de eerste stationsgebouwen aan de rechterkant (~ 1867)
Begin 1859 reed de eerste stoomtrein van Rapperswil - als knooppunt van spoorlijnen van Rapperswil naar Rüti en van Rapperswil naar Schmerikon . Draaischijven en kranen werden gebruikt om vracht van / naar de schepen in de haven aan de nabijgelegen Fischmarktplatz te verplaatsen .

In 1875 werd de linkeroever van het meer van Zürich ( Linksufige Zürichseebahn ) van Zürich Hauptbahnhof naar Ziegelbrücke geopend langs de zuidoever van het meer. In spoorwegtermen was dit gekoppeld aan Rapperswil in 1878, toen de Gotthardbahn de lijn over de Seedamm legde . De Rapperswil-oever van het meer van Zürich moest wachten tot 1895 voor de opening van de rechteroever van het meer van Zürich ( Rechtsufrige Zürichseebahn ).

De beroemde Orient Express stopte in Rapperswil op weg van Varna naar Zürich, Basel, Parijs en Calais.

Sinds 1877 is Rapperswil een belangrijke hub van wat nu de Südostbahn (SOB) is, met een groot depot. Het huidige stationsgebouw in de stijl van de Renaissance Revival-architectuur werd gebouwd in 1894/95, gepland door architect Karl August Hiller , wat het groeiende belang van toerisme onderstreept. De infrastructuur van het station, inclusief het busstation en het stationsgebouw, is in 2007/8 en de spoorlijnen en de infrastructuur tegen juni / juli 2016 vernieuwd.

Operatie 
Lijnen en diensten 

Stationgebied, Schloss Rapperswil en St. Janskerk aan de rechterkant, Seedamm en treinstationgebouw op de achtergrond (links)
Station Rapperswil is een belangrijk knooppunt, waar de Südostbahn (SOB) lijn over de Seedamm samenkomt met de rechteroeverlijn van het meer van Zürich, de Wallisellen naar Rapperswil via de Uster-lijn en de Rapperswil naar de Ziegelbrücke-lijn.

Rapperswil wordt bediend door lijnen S5, S7, S15 en S40 van de S-Bahn van Zürich. Verbindingen vanuit Zürich via de rechteroeverlijn (S7) of Usterlijn (S5 / 15) zijn zeer frequent en de rit duurt slechts 36 minuten. De S40 biedt een lokale link naar Pfäffikon en Einsiedeln.

Rapperswil is een aanspreekpunt van de Voralpen Express, een InterRegio- trein die wordt geëxploiteerd door de SOB en die elk uur een directe verbinding biedt tussen St. Gallen en Luzern . Rapperswil is ook het eindpunt van de uurlijkse St. Gallen S-Bahn dienst S6 die werkt zuid-oost naar Schwanden via Ziegelbrücke.

Bussen van de Verkehrsbetriebe Zürichsee und Oberland (VZO) verbinden het station met de bovenste noordelijke oever van het meer van Zürich en het Zürcher Oberland, en exploiteren ook de stad Stadtbus Rapperswil-Jona. De haven van Rapperswil grenst aan het station en de scheepvaartdiensten van de Zürichsee-Schifffahrtsgesellschaft zijn verbonden met treinen en bieden alternatieve, zij het tragere routes naar Zürich en andere steden aan het meer.

Depot 
Rapperswil is ook een belangrijk depot voor het rollend materieel van de S-Bahn van Zürich. Vanwege de hubstatus van het station is een van de weinige SBB-CFF-FFS brandbestrijdings- en reddingstreinen (LRZ) gevestigd in Rapperswil.

Foto's

https://picasaweb.google.com/116098171927373794395/6597966083769159425#6599449132892846034


voorgevel                                                        zijgevel                                                        overzicht perrons
Comments